Vers l’infini – Konok Tamás életmű kiállítása a Ludwig Múzeumban

Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A rendkívüli helyzet miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztották, és a tervezett 2020. december 10-i megnyitóra a falakra került Konok Tamás több mint száz alkotása. A válogatás azonban a legutóbbi járványügyi intézkedések miatt  leghamarabb január 12-től lesz látogatható.

További információ

2020. November 27-én nyílt meg Asztalos Zsolt, a galéria által képviselt művész egyéni kiállítása a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár templomterében. Az Emlékmodellek című kiállítás, melynek kurátora Boros Lili művészettörténész, az egyéni emlékezést állítja előtérbe két nagyszabású installáción keresztül. Az Emlékezés című videóinstalláció a hang nélküli visszaemlékezést, a több mint 40 darabból álló, Emlékmodellek című tárgyinstalláció pedig a szubjektív emlékezést és annak tudományos – kognitív pszichológia és emlékezetkutatás felőli – feldolgozását vizsgálja.

Tekintettel a járványügyi korlátozásokra, a kiállításmegnyitó virtuális térben került megrendezésre, és a kiállítás maga a korlátozások feloldása után lesz majd látogatható.

Sine loco et anno – a galéria által képviselt Konok Tamás ma hajnalban tér- és idő nélküli szférába távozott. Koncepciózus, professzionális alkotói tevékenysége, intellektusa és személyisége pótolhatatlan hiányt jelent. Művészete megkerülhetetlen a magyar és európai geometrikus absztrakt festészet történetében, síkra és vékony vonalra épülő képszerkezete egyedi, csak rá jellemző hangot kölcsönöz művészetének. Tevékenysége a fiatal festők generációinak mintaadó volt.

 

Tamás felejthetetlen személyiségének emlékét örökre megőrizzük. Isten nyugosztalja!