Radenko Milak & Roman Uranjek

 

Radenko Milak (1980) Travnikban született, Roman Uranjek (1961) Trbovljeben, mindkét város az egykori Jugoszlávia része volt. Uranjek 2022-ben Ljubljanában hunyt el, a ’80-as években alakult művész csoport, az IRWIN és a Neue Slovenische Kunst (NSK) alapító tagja volt. A két művész 2014-től Uranjek 2022-ben bekövetkezett haláláig dolgozott közösen a DATES című projektjükön, felismervén, hogy mindkettőjük művei szorosan kapcsolódnak a kulturális és a politikai aktivizmushoz.

 

Uranjek különböző történelmi időszakokból összegyűjtött képekből készített kollázsokat az avantgárd stílus elbeszéléseinek esztétikájával megegyezően. Művészetének nyelvezete az információ áradat problémáira világít rá, ahol a hírek mennyisége és az információ terjedésének sebessége felülírja azok helyénvalóságát és minőségét. Milak fotóriportok képeit dolgozza át monokróm vízfestményekké, ragaszkodva a képek fekete-fehér mivoltához, egyben utalva azok eredetére is. Műalkotásaik által a 20. század jól ismert vagy elfeledett fotói új értelmet nyernek.

 

Közös munkájuk forrását a történelemről, a társadalomról és a művészetről való gondolkodásban megegyező látásmódjuk jelentette. Közös képeik számtalan értelmezési réteggel bírnak, így alkotva kortárs művészeti rejtvényeket.