Roman Uranjek


Roman Uranjek 1961-ben Trbovljeben született, 2022-ben Ljubljanában hunyt el. Az 1980-as években alakult, nemzetközileg elismert művészcsoportok, az IRWIN és a Neue Slovenische Kunst (NSK) alapító tagja volt.

 

A szakrális művészet, a szlovén művészet, a történeti avantgárd és a szocialista realizmus motívumait kisajátító és átértelmező műveinek nyelvezete az információ áradat problémáira világít rá, ahol a hírek mennyisége és az információ terjedésének sebessége felülírja azok helyénvalóságát és minőségét.  

 

2002-től halála napjáig dolgozott az At Least One Cross a Day (Legalább egy kereszt naponta) című sorozaton, amely több mint 25 000 alkotáson, változatos művészeti eszközökkel, különböző kontextusokban jeleníti meg az IRWIN csoporthoz is szorosan kötődő kereszt szimbólumot. 

 

2014-ben kezdett el közösen dolgozni a DATES című projekten Radenko Milakkal, felismervén, hogy mindkettőjük művei szorosan kapcsolódnak a kulturális és a politikai aktivizmushoz. Közös munkájuk forrása, hogy látásmódjuk megegyezik a történelemről, a társadalomról és a művészetről való gondolkodásban. Közös képeik számtalan értelmezési réteggel bírnak, így alkotva kortárs művészeti rejtvényeket.