[vc_row el_class=”bioDates”][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1480016397049{margin-right: 50px !important;}” el_class=”bioText”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580992413335{margin-bottom: 35px !important;}”]

Tina Gverović

Tina Gverovic (1975, Zágráb) Londonban él és dolgozik. Tanulmányait a zágrábi Academy of Fine Arts-on kezdte meg festő szakon, majd a mesterképzést a Jan van Eyck Academyn, Maastrichtben végezte el. A Middlesex University-n szerzett doktorátust. 2017-ben, az 57. Velencei Biennálén ő képviselte Horvátországot. Munkái nemzetközileg elismertek, többek között szerepelt a Tate Modern-ben 2013-ban és a Busan Biennálén 2012-ben.

 

Tina Gverovic az installáció, a rajz, a festészet, a hang, a szöveg és a videó médiumain keresztül dolgozik. Munkái – gyakran lebilincselő, zavarba ejtő installációi – az anyagok gazdaságát és történetét fedezik fel. Festményeket és rajzokat is kiállít médiumtól függetlenül. Művei a tér, a terület és az identitás kérdéseit feszegetik, és különösen azt, hogy azok hogyan kötődnek a kitalációkhoz és a képzelethez. Bár művészetét befolyásolja Jugoszlávia felbomlásának átmeneti időszaka, nem áll szándékában ezt közvetlen módon ábrázolni, vagy ezzel kapcsolatos motívumokat alkalmazni. Munkái fő kérdése, hogy hol rejlik a politikai jövőkép és az újjáéledés lehetősége.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_separator el_class=”bioSeparator” css=”.vc_custom_1480004705263{margin-top: 35px !important;margin-bottom: 35px !important;}”][/vc_column][vc_column width=”2/3″ offset=”vc_col-xs-12″][vc_row_inner][vc_column_inner css=”.vc_custom_1480004618831{margin-bottom: 35px !important;}”][vc_column_text]2017

Clemens Krümmel. Between the Devil and Deep Blue Sea, írás a projektről Phantom Trades: Sea of People (Horvát Pavilon, 57. Velencei Biennálé)

 

Branka Benčić. Szöveg a Horison of Expectations ((Horvát Pavilon, 57. Velencei Biennálé) kiállításról

 

Boris Greiner. Kolaži s autoputa, megjelent írás a Collage from the Highway című kiállításról. (Horvátul)

 

2016

Rozana Vojvoda. Solid Blue Line, a Sea of People kiállítás szövege

 

2015

Branka Benčić. A Slowing Down: Liquid Territory című kiállítás szövege

 

2013

Hannah Dewar által készített interjú Tina Gverović-csel . Részlet az Inverted House-ból, kiállítási kiadvány, Tate Modern, London, December 2013 – Április 2014

 

Interjú Una Popović/Siniša Ilić-csel. Részlet az Inverted House-ból, kiállítási kiadvány, Tate Modern, London, December 2013 – Április 2014

 

Ivana Mance. Cause for Alarm!, Uncomparables kiállításról megjelent publikáció. Forming a Suspicious State (Nova Galéria, Zágráb, Horvátország)

 

Terra Incognita,írta Nicolas de Oliveira és Nicola Oxley az Or an Island or a Boat bakelithez és kiállításhoz (SE8 Galéria, London)

 

Jasna Jakšić. Light at The End of The Screen, szöveg az Uncomparables című kiállításról. Forming a Suspicious State

 

2012

Precarious Conversations, beszélgetés Ben Cain, Siniša Ilić és Tina Gverović között, a Life in the Forest kiállítás katalógusában (Arsenal Galéria, Bialystok, Lengyelország)

 

2011

Precarious Adaptations, beszélgetés Jelena Vesić, Siniša Ilić és Tina Gverović között, megjelent a kiállítás katalógusában (Belgrádi Kulturális Centrum, Szerbia)

 

Goran Ferčec. Notes 2008–2010, publikáció az Uncomparables című kiállításról. Forming a Suspicious State (Nova Galéria, Zágráb, Horvátország)

 

2010

Evelina Turković. A Picture of Sound című kiállítás katalógusának szövege (Horvát Rádió Televízió, Zágráb, Horvátország)

 

On the Waves. Rádió dráma by Tina Gverović. Megjelent, a Radio Galéria részeként. Kurátor: Evelina Turković, Horvát Nemzeti Rádió Televízió III. Első rádióadás Árilis 10, 2009

 

2008

Zlatko Wurzberg. Szöveg a  Constant Traveller művész könyvben (BOP Galéria, Zagráb, Horvátország)

 

2007

Bojan Đorđev –Producing (America) with Drawings, szöveg a Reconstruction kiállítás katalógusában (Kontekst Galéria, Belgrád, Szerbia)

 

Sara Reisman, írás az At First Sight című projektről, ISCP, New York

 

Grad Žena, by Branko Cerovac, Zarez-ben publikálva, 22.02.07. (Horvátul)

 

Visit by Boris Greiner, The Visit című kiállítás kapcsolatában megjelent publikáció (Miroslav Kraljević Galéria, Zágráb). (Horvátul)

 

2004

Ben Cain, írás a The Diary of Drowning kiállításról (PM Galéria, Zágráb)

 

Antonia Majača, írás a The Diary of Drowning kiállításról (PM Galéria, Zágráb)

 

Close to Diving, írás a Six Rooms című kiállításról (Museum of Modern Art, Dubrovnik) írta: Rozana Vojvoda, Zarez, 16. 12. 2004. (Horvátul)

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]